top of page

Introducció: "que la fuerza te acompañe"

Aquest lloc web va dedicat a tota persona que hagi realitzat o estigui realitzant un TDR (Treball de recerca), si has arribat aquí perquè n'estàs fen un, només et puc dir: "que la fuerza te acompañe". 

 

Un cop t'expliquen a primer de batxillerat que has de realitzar un treball de tal magnitud et quedes bloquejat, "i ara què faré? " et dius. Personalment vaig tenir la sort de trobar un tema sobre el que fer la recerca que m'agradava i alhora era interessant, aquest n'és el resultat:

 

Aquest treball es basa en l’estudi de, tal i com diu el seu mateix títol, l’aerodinàmica aplicada als vehicles de competició. La recerca estarà complementada amb l’elaboració d’un túnel de vent a escala per tal de recolzar les meves explicacions sobre els principis aerodinàmics.

 

  • Per començar, tinc pensat explicar el que s’entén per aerodinàmica, tots els seus coeficients, com és desenvolupa, etcètera.

 

  •  Seguidament parlaré de la importància de l’aerodinàmica en el món de la competició automobilística i estudiaré com funcionen els apèndix aerodinàmics i com afecten tant al comportament com en el rendiment final del vehicle.

 

  • Per acabar, em centraré amb la eina més important i més cara que uneix l’aerodinàmica amb la competició, els túnels de vent; les seves parts, els tipus que n’hi ha, el seu funcionament...  

 

 

Perquè he escollit aquest tema?

 

Tot i que inicialment tenia plantejat dirigir la meva recerca cap un tema molt diferent, concretament sobre la homeopatia, finalment vaig decidir decantar-me cap aquest pels motius següents:

 

  • La meva afició pels esports de motor on, per conseqüent, l’aerodinàmica és un factor determinant en el rendiment final del vehicle.

 

  • Degut a que aquest tema s’adapta molt bé a la meva modalitat de batxillerat (tecnològic), i per tant els possibles conceptes “nous” no se’m faran tant difícils de comprendre.

 

  •  La meva pròpia introducció en el món de l’enginyeria, camp on possiblement dedicaré els meus futurs estudis i per tant, el meu provable futur professional.

 

 

Metodologia:

 

La metodologia emprada per la realització del treball es basarà en la recerca de diferents llocs web i llibres de informació comprovada i segura, la realització de entrevistes i l’obtenció i contrastació de resultats de eficiència de vehicles de carreres en una competició real. Per la part teòrica del treball no esper-ho tenir problemes, encara que l’aerodinàmica es un tema més aviat confidencial de cara al públic, tot i així crec que a internet està tot el possible material i càrrega teòrica que pugui necessitar respecte a conceptes aerodinàmics bàsics, els automòbils de competició i els túnels de vent. De totes maneres, després de que mel recomanés un estudiant d’enginyeria, em vaig poder fer amb un exemplar del llibre “ Aerodinámica del automóvil de competición” de Simon McBeath, el qual segur que em serà molt útil.

Respecte a la part pràctica, realitzaré una recollida de possibles procediments, models i/o maneres de fabricar un túnel de vent en miniatura, tot seguit idearé un prototip i una llista dels materials necessaris per construir-lo.

 

Objectius:

 

Els objectius que m’he marcat en aquest treball de recerca són els següents:

 

  • Principalment m’agradaria poder realitzar la construcció artesanal d’un túnel de vent a escala reduïda on, posteriorment a la recollida d’informació teòrica i un cop tingui tots els conceptes tant aerodinàmics com de funcionament d’un túnel de vent ben aclarits, pogués observar el comportament de diferents perfils aerodinàmics i la creació de càrrega aerodinàmica en els cossos tal i com ho podria fer en un real.

 

  • També estaria interessat en poder-me posar en contacte amb algun tipus d’entitat o equip competitiu al qual pogués entrevistar per tal de realitza’ls-hi preguntes generals relacionades amb l’aerodinàmica.

 

  • Avaluar si  l'alta competició automobilística repercuteix sobre els vehicles de carrer.

 

  •  Finalment, voldria visitar un recinte o museu en el que s’exposessin automòbils de competició  o assistir en algun esdeveniment en el que tingués l’oportunitat d’observar de primera mà el treball aerodinàmic fet en un vehicle de competició i comparar la diferencia en el rendiment final d’un automòbil ben preparat a nivell aerodinàmic envers un que no ho estigues tant per tal de verificar la importància de la mateixa.

  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Blogger Social Icon
bottom of page